Pallet Chair
Pallet Chair

52x per jaar de DESIGN keus van ontwerper Jan Willem Henssen | Pallet Chair

Zaterdag bezocht ik de tentoonstelling ‘aan het Russische hof’ in de Hermitage in A’dam. Een paar uur wachten in de natte sneeuw bood een passende inleiding tot drie eeuwen tsaristische hofhouding in het Winterpaleis. In schril contrast met het bizarre exhibitionisme van macht en rijkdom, troffen mij een paar onscherpe foto’s van het ontzielde interieur in 1917, na de bestorming door de Bolsjewieken. Een groepje soldaten in grauwe jassen in een enorme zaal. Sommigen staan, een paar zitten op de vloer en een enkeling zit op een kistje of kratje. Niet triomfantelijk op de overdadig gedecoreerde stoelen, maar op een kratje. Ze kijken onwennig de camera in, haast betrapt.

14 jaar later, crisistijd 1934, ontwerpt Gerrit Rietveld zijn beroemde krathout stoel. Van de planken van gebruikte kratten maakt hij stoelen en later tafels en kasten. Door deze materiaalkeuze zou iedereen zich zo’n meubel kunnen veroorloven, was zijn gedachte. De stoelen werden, de tijd ver vooruit, als bouwpakket verkocht voor fl. 4,95 bij Metz en Co.
“De constructie van de kratjes berust op ‘de vrije timmermethode’ die recht op het doel afgaat, sterk en onschuldig is. De gelijke breedte van het hout en de open naden geven een rustig beeld”, zei Rietveld. Een kratstoel kost nu € 1000,-- Tot ergernis van Rietveld, denk ik.

92 jaar later, financiële crisis 2009 , presenteert de Deense ontwerpster Nina Tolstrup op het 100% Design Festival in Londen haar Pallet Project. Een serie meubels en lampen gemaakt uit sloophout van pallets. Voor de Pallet Chair : men neme 50 schroeven, het hout van 2 pallets en bestelt de bouwtekening voor £ 10,-- Even lekker zagen en schroeven en voilá, een krathout stoel. Rietveld knikt instemmend...

Nina Tolstrup gaat nog een stapje verder door welzijnswerkster Cecilia Glik (Buenos Aires) de rechten op productie te geven. Zij leert werkelozen in Lugano, één van de armste sloppenwijken van Buenos Aires, om de stoel uit lokaal te vinden pallets te maken. Via lokale netwerken en het web worden de stoelen verkocht. Zo wordt voorzien in werk, inkomen en betaalbaar meubilair. Rietveld is tevreden, weet ik zeker ...

© jan willem henssen week 04 2010

Ontwerp : 2009 | Nina Tolstrup
Productie :
Prijs : werktekening te koop voor ± € 12 ,--
Te koop bij : www.studiomama.com/shop.html
Producent :
Informatie : www.studiomama.com
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 36 cm, D 48 cm, H 76 cm
Bijzonderheden : do-it-yourself
foto 2 : Stine Raarup
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Pallet Chair

Week 04 2010