Strammer Max Stool
Strammer Max Stool

52x per jaar de DESIGN keus van ontwerper Jan Willem Henssen | Strammer Stool

Vorige week schreef ik over de Pallet Chair met een hoog ‘doe-het-zelf’ gehalte. In het verlengde hiervan een column over een ander ontwerp zonder fratsen, de Strammer Max Stool. En ook een beetje als tegenwicht voor een stukje in de NRC van gisteren over Studio Job.
Los van hun onmiskenbare designkwaliteiten,  zie ik twee ontwerpers die meezweven (geef ze ‘ns ongelijk) op de 24 karaats vergulde zeepbel die (Dutch) Design heet en m.i. grotendeels in stand wordt gehouden door een circuit van galeriehouders, veilinghuizen en kunstcritici, bij gebrek aan 'betaalbare' moderne kunst.
Hun ‘over de top’ bronzen object “Pronkkast” met gouden deuren had niet misstaan in het Winterpaleis van de tsaren. En dan kijk je naar reportages uit Haïti ....

De jonge Duitse ontwerper Max Frommeld, winnaar van de New Designer of The Year Award 2008, bedacht een bouwpakket krukje waarvan het constructieve element een op spanning te brengen touw is. Eenzelfde spanconstructie ken ik van de zgn. Swede Saw (span zaag) die voorzover ik weet al in de middeleeuwen gebruikt werd.

" De term Strammer Max dateert uit het twintiger jaren bargoens in Saksen (zuid-oost Duitsland) en was synoniem voor  'een erectie' en later voor een een soort uitsmijter, met ham en eieren (met rosbief Strammer Otto genoemd) waaraan men potentieverhogende kwaliteiten toekende ", aldus Wikipedia. Tsja, de associatie met het krukje is wat puberaal.

De kruk bestaat uit 3 stukken berken multiplex (met eerlijk-hout keurmerk), een dwars-regel en een eind touw. In de onderkant van het horizontale deel zijn twee sleuven gefreesd waar de twee vertikale delen middels een lip inpassen. Ook de dwars-regel zit met twee lippen opgesloten. Het op spanning gedraaide touw zorgt voor ein strammer, eh...  solide inklemming van de onderdelen.

Gewoon een leuk, simpel, aardig krukje. Geinig voor weinig zouden van Kooten & de Bie zeggen. Minpunt is het nylon touw. Dat had dus van hennep of katoen moeten zijn ...

© jan willem henssen week 05 2010

Ontwerp : 2008, update 2009 | Max Frommeld
Productie : Nils Holger Moormann
Prijs : € 155,--
Te koop bij : Nils Holger Moormann
Producent : Nils Holger Moormann
Informatie : www.moormann.de  | www.ma-fro.com
Verkrijgbaar in : berken multiplex in rood, zwart en wit
Afmeting : B 44 cm, D 30 cm, H 43 cm
Bijzonderheden : als ‘bouwpakket’ geleverd
Foto’s : Nils Holger Moormann (slechte kwaliteit)
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Strammer Max Stool

Week 05 2010