w084t
w084t

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | w084t task light

In 1998 kreeg ik het door Ilse Crawford geschreven boek “Sensual Home” kado (Quadrille Publishing Limited 1997). 150 pagina’s gedachten over ‘home and wellbeing’ gehuld in een zachte ‘fluwelen kaft’ (die doet denken aan “De aaibaarheidsfactor” van Rudy Kousbroek) met de ondertitel : “liberate your senses and change your life”. Inmiddels is Crawford uitgegroeid tot een internationaal bekende styling en design goeroe en heeft haar boodschap uit 1997 weinig aan actualiteit ingeboet.

Op uitnodiging van de Zweedse armaturenproducent Magnus Wästberg, ontwierpen Simon Kaempfer van Crawford’s STUDIOILSE en nog drie andere ontwerpers vier lampen voor zijn in 2007 opgerichte bedrijf Wästberg. Die ontwerpen werden met groot succes getoond op de Stockholm Furniture Fair 2008.

Het ontwerp van Kaempfer draagt de nietszeggende naam w084t, als een bestelcode uit een onderdelen catalogus. Niets is minder waar. Kaempfer ontwierp een vriendelijke, aantrekkelijke lamp, die door het materiaal en kleurgebruik in hoge mate appelleert aan mijn gevoel van ‘welbehagen’.

Het ontwerp is geënt op een bekende no nosense design klassieker : de Anglepoise, een recht-voor-z’n-raap functionele bureaulamp uit 1932 (George Carwardine) met gewrichten, metalen veren en klemschroeven. Oneindig gekopieerd, nooit geëvenaard.

Door de herinterpretatie van de ,duidelijk herleidbare, details ondergaat het oude concept door STUDIOILSE’s subtiele vormgeving een metamorfose. De keus voor materialen zoals porselein, beukenhout, aluminium, gietijzer en het rode stoffen snoer als de kers op de lamp, maken het aangename verschil. Van zakelijke, functionele bureaulamp tot sympathiek en oogstrelend lichtobject.

Een ontwerp met een hoge ‘aaibaarheidsfactor’, in de geest van een Sensual Home en terecht winnaar van vele design awards...

© jan willem henssen week 07 2010

Ontwerp : 2008 | Simon Kaempfer (STUDIOILSE)
Productie : Wästberg
Prijs : € 479,--
Te koop bij oa. : www.vosinterieur.nl | www.doeslaren.nl
Producent : Wästberg
Informatie : www.wastberg.com | www.studioilse.com
Verkrijgbaar in : tafel/bureau lamp en wandlamp (w093w)
Afmeting : B 33 cm, D ø 13 cm, H 73 cm (hoogste stand)
Bijzonderheden : 35 W halogeen, ingebouwde dimmer
Foto’s : Wästberg
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

w084t

Week 07 2010