Chaise A
Chaise A

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | Tolix Chaise A

’t Dooit als een gek, de sneeuw is weg en de eerste koolmees inspecteerde vanochtend het vogelhuisje in de kastanjeboom. Daarmee verklaar ik de lente voor geopend en volgt nu een column over een stoel die mij herinnert aan terrasjes, een glas Pastis en zorgeloos niks doen. Dolce far niënte, maar dan op z’n Frans.

De Chaise A is een ontwerp uit 1927 van Xavier Pauchard, een loodgieter uit de Bourgogne. Hij bedenkt rond 1907 hoe hij het galvaniseren (in 1837 gepatenteerd door de Fransman Stanislas Sorel) industriematig kan toepassen. Op basis daarvan registreert hij in 1927 het merk Tolix en brengt onder die naam zijn eerste product op de markt, de Chaise A.

Het merk Tolix wordt al snel een succes. Niet alleen door het leveren van gegalvaniseerde huishoudelijke producten, maar vooral door de levering van 12000 ! stoelen voor de Wereldtentoonstelling in Parijs 1937. Vanaf dat moment is de naam Tolix als stoelenfabrikant gevestigd.

De Chaise A is licht, stapelbaar, onverwoestbaar en goedkoop en samen met de merken Jieldé en Gras groeit Tolix uit tot een symbool van industriële, betaalbare en tijdloze vormgeving. In navolging op de Chaise A ontwerpt  zoon Jean Pauchard in 1956 de A56 (met armleggers). Nu, ruim 50 jaar later, wordt dit model tot een van de meest invloedrijke producten in het metalen meubel ontwerp gerekend.

In 2008 krijgt Studio Normal de opdracht om de collectie te moderniseren. Daartoe voorzien zij de Chaise A van een huid van geperforeerd metaal. De toegevoegde waarde van die ingreep is nul, vooral als je bedenkt dat deze uitvoering niet gegalvaniseerd kan worden omdat de gaatjes anders dichtlopen ! ( ik dacht dat galvaniseren de oorsprong van Tolix was ..!) Van stoere stoel tot trendy meubeltje ? (foto 2). Gelukkig wordt de originele versie ook nog steeds gemaakt.

Je moet van goede huize komen om zo'n tijdloos icoon aan te passen zonder de oorspronkelijkheid geweld aan te doen. Die ingrepen leveren zelden of nooit meerwaarde op, integendeel. Afblijven dus en gewoon lekker zèlf nieuwe dingen bedenken, zou ik zeggen. Wie weet schrijven die ontwerpen op hún beurt geschiedenis... en schrijf ik daar dan weer een column over.

© jan willem henssen week 08 2010

Ontwerp : 1927 | Xavier Pauchard (met Pierre Moreau)
Productie : Tolix France
Prijs : Chaise A ± € 120,-- , perforé ± € 200,-- | A56 ± € 215,--
Te koop bij : www.kleurr.nl | www.extravert.nl
Producent : Tolix France
Informatie : www.tolix.fr
Verkrijgbaar in : 3 gegalvaniseerde en 25 kleur uitvoeringen
Afmeting : B 40 cm, D 44 cm, H 46 cm, H 79 cm
Bijzonderheden : Lees Brigitte Durieux : ’Inoxydable Tolix’
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Chaise A

Week 08 2010