Giraffe
Giraffe

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | Giraffe

Vorig jaar schreef ik over de Chiwawa (week 33-2009). Een ontwerp uit 2008 van Vincent Olm dat ik, hoe klein ook, van grote klasse vind. Op basis van dezelfde criteria bewonder ik het ontwerp Giraffe van de Japanse vormgever Nobuhiko Arikawa. Speels, simpel, functioneel, mooi van lijn.

De foto’s van de Giraffe heb ik uit mijn archief opgeduikeld, maar het zoeken naar informatie over de ontwerper en zijn studio ‘Rice Design’ loopt stuk op mijn toch wel beperkte kennis van het Japans. Op mijn verzoek om engelstalige info heb ik nog geen antwoord.

De Giraffe is gemaakt uit twee gebogen stukken metalenbuis van 10 mm doorsnede en klemt zich door zijn eigen ‘moment’ vast tegen de onderkant van elk tafel- of bureaublad. Een simpel stelknopje aan de onderzijde past de hellingshoek van de lamp aan.

De enig opmerking die ik heb is het ontbreken van een afscherming van de lichtbron. Eenvoudig op te lossen en het gebruik ten goede komend. Maar ik heb daar begrip voor. " De puurheid van de vorm ... etc. etc.". Enfin, u kent die riedel nu zo langzamerhand wel.

Bovendien leent het ontwerp zich uitstekend voor uitvoering in meerdere kleuren. Wat dacht u van Tomado rood, groen,blauw en geel (http://bit.ly/bdwmPF). Waarmee ik de vormgeving dateer, namelijk begin jaren zestig. En dat vond ik eigenlijk al vanaf het eerste moment. Die Giraffe heeft een mooi ‘retrogehalte’...

© jan willem henssen week10 2010

Ontwerp : 2007 | Nobuhiko Arikawa
Productie :
Prijs : € 135,-- exkl. transportkosten uit Japan
Te koop bij : www.marcs.co.jp | www.boo-hoo-woo.com
Producent :
Informatie : www.rice-design.com
Verkrijgbaar in : zwart buisframe ø10mm
Afmeting : B 20 cm, D 23 cm, H 54 cm
Bijzonderheden : lamp E17 fitting, 40W
Foto’s : Hiroyuki Ohno
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Giraffe

Week 10 2010