RU chair
RU chair

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | RU chair

Zoals de Scandinavische keuken meer en meer in de schijnwerpers staat (de tijd van de Swedish Chef uit de Muppet Show is lang voorbij), zo is dat met het design van onze noorderburen ook het geval. De top van de mediterrane keuken (waaronder Ferran Adrià) zoekt zijn inspiratie bij de chefs uit Denemarken, Noorwegen en Zweden, terwijl het ene na het andere Scandinavische designlabel op de internationale meubelbeurzen furore maakt.

De toeters en bellen ingeruild voor uitgesproken, no-nonsense vormgeving met dat unieke, altijd herkenbare noordelijke sausje. ‘Heerlijk en eerlijk’ zegt Claus Meyer, bedenker van New Nordic Cuisine en eigenaar van restaurant Noma met twee Michelinsterren.
http://bit.ly/cfDK3H

De RU chair heeft zo’n uitgesproken noordelijk karakter. De van origine Amerikaanse ontwerper Shane Schneck, werkzaam in Stockholm, ontwierp de RU op uitnodiging van de Spaanse ontwerpster Patricia Urquiola voor de internationale stoelenbeurs Promosedia, herfst 2010.

Shane zegt zijn inspiratie te hebben ontleend aan stoelen voor scholen, kantines en aula’s. De stoel is licht, stapelbaar en voor het schoonmaken makkelijk met de zitting op de tafel te tillen ; “ stoelen op de tafels ...”, wie herinnert zich dat niet van de vrijdagmiddag van zijn lagere schooltijd.

De stoelzitting met vóórpoten is gemaakt uit één stuk van kruislings verlijmde lagen fineer, die een sterke, naadloze en gekantelde overgang mogelijk maakt. In combinatie met de gelamineerde U-vormige elementen is de RU een bijzonder solide meubel.

De naam RU zou dit ontwerp te danken hebben aan de gelijkenis met de zithouding van een kangaroe. Ik heb er lang naar gekeken maar zelfs met mijn ogen dicht zie ik het niet. Wellicht is Shane een Winnie the Pooh lezer, " en dan kent hij Kanga en haar kind Ru vanzelfsprekend. En misschien na een ‘hapje van het een of ander’ (en vooral een Aquavit of wat erbij), naar z’n ontwerp keek en opeens bedacht dat het sprekend op Ru leek " Dat maakt het ontwerp extra sympathiek ...

© jan willem henssen   week 12 2010

Ontwerp : 2009 | Shane Schneck
Productie : Hay Denmark
Prijs : € 181.--
Te koop bij : eind juni 2010  www.vanvlietagenturen.nl
Producent : www.hay.dk
Informatie : www.hay.dk | www.shaneschneck.com
Verkrijgbaar in : wit, grijs, rood, groen, zwart, beige
Afmeting : b 54 cm, d 45 cm, h 46 cm, h 70 cm
Bijzonderheden : begin dit jaar gepresenteerd op de Maison&Objet en Stockholm Furniture Fair
Foto's : HAY

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

RU chair

Week 12 2010