La Lampe
La Lampe

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | Lampe Gras

Vorig jaar schreef ik een column over de chaise Luxembourg (wk 32) maar eigenlijk dacht ik aan een ‘trilogie’ over wat wij nu beschouwen als de klassiekers van het Franse industriële design uit de vorige eeuw. Ik heb het dan met name over Jieldé (1949), Tolix (1927) en Gras (1921). Over de eerste twee is in resp. wk 42 en wk 08 (2010) geschreven en met deze column over La Lampe Gras sluit ik het drieluikje af.

In 1921 ontwierp een jonge Parijse ingenieur, Bernard-Albin Gras, een serie lampen voor de kantoor- en semi-industriële omgeving, al snel bekend als ‘La Lampe Gras’ en door architecten (wie anders) uit die tijd geadopteerd als dè enige, echte bureaulamp.

Het eenvoudige, funktionele en perfekt gedetailleerde ontwerp werd al snel een ‘hot’ item in de kantoren, ateliers èn interieurs van de Franse culturele avant garde, waaronder Le Corbusier, Robert Mallet-Stevens, Eileen Gray, maar ook kunstenaars als Henri Matisse, Georges Braque en Sonia Delaunay. La lampe Gras is waarschijnlijk het eerste industriële ontwerp dat enthousiast werd ontvangen in de interieurs van zowel de professional alsmede ‘de consument’.

Met name Le Corbusier was zeer enthousiast over La Lampe  en omschreef de lamp als een ‘type-objet’ (de lamp teruggebracht tot zijn essentie). Hij gebruikte de lamp in zijn eigen werkomgeving en in de interieurs van veel van zijn beroemd geworden projecten.

Het patent van het ontwerp werd in 1927 verworven door Didier des Gachons & Ravel te Parijs, die in datzelfde jaar startte met de productie en noodgedwongen stopte bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2008 zijn de productierechten opnieuw in handen van een Parijse fabrikant, DCW en wordt La Lampe Gras, na meer dan een jaar van langdurig onderzoek , weer in al zijn verschijningsvormen geproduceerd.

Vooral de functioneel-esthetische kwaliteit van de detaillering, zoals de scharnierpunten met snoerdoorvoering, de lampvoet en de tafelklem, is bijzonder en zijn tijd (1921!) ver vooruit. ‘God is in the detail’ zei architect Mies van der Rohe. La lampe is daar een tijdloos en fraai voorbeeld van ...

© jan willem henssen   week 13 2010

Ontwerp : 1921 | Bernard-Albin Gras
Productie : DCW
Prijs : vanaf € 350,-- (afhankelijk van model)
Te koop bij : via DCW France
Producent : DCW
Informatie : www.lampegras.fr
Verkrijgbaar in : 4 modellen in verschillende uitvoeringen
Afmeting : foto1 No. 201 (lampe d’architecte) H 57 cm, H 16 cm
Foto2 No. 205 (lampe de table) H 35 cm, H 16 cm
Bijzonderheden :
Foto’s : DCW
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

La Lampe

Week 13 2010