Bird Lamps
Bird Lamps


52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen
| Bird lamp

De nesten in onze tuin zijn voltooid. De mussenparen wonen weer onder de dakpannen, keurig en degelijk naast elkaar als in een galerijflat, man en vrouw merel annexeerden de bonte klimop en ons houtduifpaartje tortelt romantisch in de kastanje. De koolmezen laten het afweten, nestkast wel grondig geïnspecteerd maar kennelijk is er iets wat tegenstaat. Toch maar eens een aardig behangetje plakken ?

Elke ochtend vliegt er er een groepje mussen aan op onze trapleuning om opgewonden kwetterend de dag te beginnen. Een stuk of tien zijn het er, gezellig samen drukdoen en ouwehoeren. Koekje er bij ?

Geïnspireerd door dit bekende, aardige tafereel van een rijtje vogels op een hek of telefoondraad (ja, gelukkig zijn ze er nog, telefoonpalen met dito draden) bedacht de Chinese (Shanghai) ontwerper Zhili Liu zijn serie Bird Lamps.

Uitgangspunt voor zijn ontwerpen is de kale (bakelieten) gloeilampfitting die, gloeilamp erin, snoertje eraan, tientallen jaren in veel Chinese huishoudens dè goedkope en betrouwbare lichtbron was.
Door de van oorsprong utilitaire fitting van lichtdoorlatend wit porselein (Bone China) te maken geeft hij het basale uiterlijk een esthetisch lading mee en is bovendien de ingreep van de kanteling even simpel als subliem.

De fittingen kunnen op een horizontale ‘draad’ geplaatst worden, in groepen gebruikt als hanglamp, of als ‘hang alone’ in een imaginaire vogelkooi van glas.

Het ontwerp werd in 2009 als prototype gepresenteerd en ik heb geen idee of het inmiddels in productie is of komt. Mijn mail daarover naar Zhili Liu is nog onbeantwoord gebleven.

Een minimalistisch en poëtisch ontwerp. Met gevoel voor humor en met ruimte voor verbeelding.
(en kijk vooral even naar dit geestige fimpje n.a.v. het bekende Mussengedicht van dichter Jan Hanlo 1912-1969 http://bit.ly/bUpNLj )  Tjielp, tjielp, tjielp ...

© jan willem henssen week 18 2010

Ontwerp : 2006-2009 | Zhili Liu
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij :
Producent :
Informatie : www.zhililiu.com
Verkrijgbaar in : 3 uitvoeringen
Afmeting : B cm, D cm, H cm, H cm
Foto’s : helaas van slechte kwaliteit
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Bird Lamps

Week 18 2010