Hanoi lamp
Hanoi lamp

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | Hanoi lamp

Toen ik dit ontwerp van de jonge Argentijn Federico Churba zag, had ik even een stevig déjà vue moment. Ik wist het zeker, dit had ik eerder gezien. Nu beschik ik over een redelijke rij naslagwerkjes en ben ik vrij handig met google, maar bij dit ontwerp, of iets wat er in de beurt komt, heeft de hippocampus van mijn brein (met dank aan Wikipedia) me voor de gek gehouden. Déjà vue is in dit geval een stevig jamais vue.

Gelukkig maar, omdat ik de Hanoi lamp een mooi voorbeeld vind van de ‘kracht’ van eenvoud, elegantie en subtiele detaillering. Uitgangspunt van het ontwerp is een 2 dimensionale vorm die wordt uitgesneden uit één, vier mm dikke, plaat Corian (een kunststof product van Du Pont).

De basis plattegrond van de lamp heb je in 30 sec getekend, alsof je voor een kinderfeestje een Chinees hoedje moet vouwen, incl. vlecht. (Aha, toch déjà vue).
Door deze plattegrond tot op het hart van de cirkel in te snijden en vervolgens rond te vouwen heb je een 3D vorm, die in stand blijft door de slimme manier waarop het snoer door de beide ‘poten’ wordt geleid. De keuze voor een geweven katoenen snoer zorgt voor een subtiel contrast met het gepolijste en harde Corian.

Hoewel de vorm van de lamp doet denken aan de traditionele Vietnamese hoed van gevlochten plataanbladeren, de’ Non La’, is dat volgens Churba niet bewust. Het gaat hem om vormen die ontstaan uit het vouwen, buigen en overlappen uit één stuk materiaal.
(inspiratie door een Chinees verjaardagshoedje is niet echt ‘cool’).
Corian, zegt Churba, heb ik gekozen omdat het materiaal de mogelijkheden biedt voor industriematige productie en hoogwaardige afwerking.

Een simpel en zeer aantrekkelijk ontwerp. De lamp wordt waarschijnlijk dit jaar door een Italiaanse fabrikant in productie genomen (mailde Federico op 17-05-2010 21.33).

© jan willem henssen week 20 2010

Ontwerp : 2009 | Federico Churba
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij : www.once.com.ar
Producent :
Informatie : www.federicochurba.com.ar
Verkrijgbaar in : twee afmetingen
Afmeting : ø 35 en 51cm, H 27 en 36 cm
Bijzonderheden : ‘katoenen’snoer
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Hanoi lamp

Week 20 2010