Lama concept
Lama concept

DESIGNgast

Lousmijn
van den Akker

trend & forecasting

www.lacolors.nl
 

La Colors from Amsterdam is a trend- and forecasting studio in Amsterdam, the Netherlands. Specialized in colors and hot color combinations for the textile industry. We publish trend- & color books for apparel as well as for interior 2 x per year.
 


De DESIGNkeus van DESIGNgast Lousmijn van den Akker | LAMA concept

Over de ontwerper van de sliert is weinig bekend.
De Chinezen claimen de eersten te zijn geweest die een (eetbare) sliert hebben uitgevonden rond 200 voor Christus, terwijl de Italianen beweren het prototype voor hun spaghetti te hebben gekregen van Marco Polo zelf. Sindsdien zijn er slierten in vele smaken ontwikkeld. Maar daar is het ontwerp proces dan ook in blijven steken : effen slierten. Lekkere maar visueel gesproken uiterst saaie slierten.

De ontwerpers van Lama hebben geschiedenis geschreven met het uitvinden van de gestreepte sliert. Uit 100% wol. Toegegeven, ze zijn niet meer eetbaar. Maar ze zijn wel spectaculair. Bovendien maken ze er tapijten van. Voor vliegtuigen, voor auto’s en voor thuis. Met de hand.

Stel je een spekkoek bakker voor, die laag na laag beige en bruin deeg afwisselt. En zo een koek maakt van 3 cm dik. En dat op een aanrecht van 2 x 2 meter. Snij daar een reepje vanaf zo breed als je duim, et voila: je hebt een beige/bruine gestreepte sliert van 2 meter. Verzamel een massa slierten en leg die op hun zij naast elkaar op de grond en je krijgt een tapijt. Dat is wat Lama doet:

Ze ‘bakken’ een wollen spekkoek van verschillende kleuren industrieel vilt. Dat snijden ze in slierten. Die kantelen ze en aan elkaar geplakt levert dat een adembenemend nieuw tapijt op. Ze stoppen er zo af en toe ook led lampjes in. Die kunnen aan. Al die led lampjes samen kunnen weer een patroon vormen en zo bijvoorbeeld de looprichting aangeven in een Airbus vliegtuig. Volg de leds en je komt bij de pantry.

Het zijn pure Willie Wortels bij Lama: Yvonne Laurysen en Erik Mantel.
Hun hele carrière al gefascineerd door industriële productie processen. Stansen, torderen, laser snijden, perforeren en plisseren. Hun hele oeuvre toont producten die getuigen van hun passie voor industriële technieken. En van inventiviteit. Rem Koolhaas en Airbus, het Cooper Hewitt Museum en Landrover verdringen elkaar in de rij. En dat tapijt?
Dat maken ze met de hand. Daar bestaat nog geen machine voor.

© lousmijn van den akker week 27 2010

Ontwerp : LAMA concept
Productie : LAMA concept
Prijs : € ,--
Te koop bij : LAMA concept
Producent :
Informatie : www.lamaconcept.nl
Verkrijgbaar in : diverse kleuren en samenstellingen
Afmeting : diverse afmetingen
Bijzonderheden : handgemaakt, met of zonder LED verlichting
Foto's : Lama concept en Jan Willem Henssen
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Lama concept

Week 27 2010