Q-Fan  &  Propello
Q-Fan  &  Propello

52x per jaar de DESIGN keus van ontwerper Jan Willem Henssen. |Q-Fan , Propello

Een lome zomermiddag, “Siësta”van Miles Davis en Marcus Miller, beslagen glas witte wijn en de zachte bries van een snorrende ventilator…...

De Q-Fan is een ventilator en een object. Dit ontwerp van de Zwitserse beeldend kunstenaar en ontwerper Carlo Borer draagt onmiskenbaar dezelfde signatuur als die van zijn (enorme) rvs beelden.
Een product van Stadler Form, voor wie de verschillende ontwerpers één gezamenlijk doel hebben, namelijk “het leven kleurrijk en plezierig maken”. (zie ook week 03).

De ventilator is een productie-technisch hoogstandje gemaakt van rvs en aluminium, waarbij de ronde vorm de “propellor” behuist en het ”stokje van de Q” plaats biedt aan de bediening en voorkomt dat de ventilator wegrolt.

Het ontwerp heeft een strakke industriële uitstraling en leunt lichtjes op de vintage modellen gemaakt van staal en aluminium zoals we die kennen uit de Hollywood klassiekers. Mooi, simpel, goed bedacht en betaalbaar.

Op de tweede foto de Propello, een ontwerp van de Engelse ontwerpstudio Black+Blum. Prijswinnaar van de Classic Design Awards 2004 (Homes & Gardens).
No nosense ontwerp met een snufje retro. De bladen van de Propello zijn gemaakt van rubber waardoor het bekende vinger-vriendelijke traliewerk achterwege kon blijven. En dat is weer gunstig voor het geluidsnivo. Een zeer stille ventilator dus.

De Propello is te zien in de film Die Hard 4.0 met Bruce Willis en wordt verpakt in een mooie blikken trommel, die nog het meest lijkt op een filmblik.
Nu nog even de cd “Siësta” kopen en dan is het echt zomer....

© jan willem henssen week 31 2009

Ontwerp : Q-Fan 2006, Propello 2004
Productie :
Prijs : Q-Fan € 159 ,-- | Propello € 110,--
Te koop bij :
Q-Fan : www.leonardospecials.nl
Propello : ZHO Innovation-Reeuwijk
Producent : Stadler Form
Informatie : www.stadlerform.ch | www.black-blum.com
Verkrijgbaar in :
Q-Fan : rvs in combinatie met aluminium
Propello : grijs en lichtblauw
Afmeting :
Q-Fan : B 43 cm, D 15 cm, H 36 cm
Propello : B 26 cm, D 18 cm, H 27 cm
Bijzonderheden :
Q-fan, drie standen
Propello : drie standen, luchtstroom verstelbaar
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Q-Fan & Propello

Week 31 2009