Chiwawa en Bronco
Chiwawa en Bronco

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | Chiwawa & Bronco

Het dier is al sinds mensenheugenis een inspiratiebron voor kunstenaars en ontwerpers. Ook in ons interieur trekt van oudsher de gehele fauna letterlijk of figuurlijk voorbij. In de vorm van tafels, stoelen, banken, lampen, stoffen, kleden ... You name it, they designed it. En niet persé door de  mindere goden uit ontwerpland. Charles Eames, Front, Ingo Maurer, Florin Kraütli, Peter Krafft, Jeroen Wesselink en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vincent Olm met zijn Chiwawa lamp en Castor Bours met Bronco kunnen we aan de lijst toevoegen. Beide ontwerpers ditmaal geïnspireerd door de hond.

Chiwawa (foto1) van Vincent Olm is niet alleen geestig en subliem van eenvoud en expressie, maar weet ook een gevoel van vertedering op te roepen. Knap hoor, door alleen maar een laser-gesneden metalen ring met 2 “pootjes” tussen lamp en fitting te plaatsen. “It’s so cute” lees ik als reactie op diverse (USA) designblogs.
Doet me ook denken aan de figuurtjes van Keith Haring en aan “lampje”, het handige hulpje van Willy Wortel. Mooi ontwerp en bekroond tijdens de 2008 Interieur International Design Competition. Helaas (nog) niet in produktie ? Ik heb Vincent Olm gemaild om meer info.

Bronco (foto2) van Castor Bours is meer anekdotisch. Het silhouet gemaakt van hetzelfde metaaldraad als dat van de frames van gestoffeerde lampenkappen. De kap als de kraag van een “geblesseerde” hond en als finishing touch de halsband waaraan het snoer lijkt te zijn bevestigd. Bours zegt hierover : “Wij kunnen haast niet meer zonder stroom. We zijn er afhankelijk van geworden en het houdt ons in zekere zin aan de lijn. Net zoals BRONCO met zijn snoer vast zit aan het stopcontact.” Een grappig en perfekt uitgewerkt idee.

© jan willem henssen week 33 2009      

Ontwerp : Chiwawa 2008, Bronco 2009
Productie : Chiwawa door Vincent Olm, Bronco door AAN-UIT
Prijs : Chiwawa € 68,-- (alleen de metalen voet) , Bronco € 255,--
Te koop bij : Chiwawa : Vincent Olm , Bronco : i Buy It en 0900-design
Producent : Chiwawa : Vincent Olm, Bronco : AAN-UIT, Utrecht
Informatie : Chiwawa : www.vincent-olm.com , Bronco : www.aanuit.nl
Verkrijgbaar in :
Afmeting : Chiwawa : B cm, D cm, H cm , Bronco : D ø 35 cm, H 50 cm
Bijzonderheden : Chiwawa : E27 gloeilamp, lasergesneden ring, standaard lampfitting
Bronco : E27 gloeilamp, gepoedercoat metalen frame, chintz kap

 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Chiwawa en Bronco

Week 33 2009