Delta vaas
Delta vaas

52x per jaar de DESIGN keus van ontwerper Jan Willem Henssen | Delta vaas

10 jaar geleden, op 30 september 1999, overleed architect en interieur ontwerper Mart van Schijndel op 56 jarige leeftijd.
In de zeventiger jaren liep ik stage op zijn bureau in Utrecht. Het was mijn eerste kennismaking met de ‘real time’ wereld van ontwerp en realisatie. Een betere mentor kon je niet treffen. Mart was een gedreven mens, die graag doceerde, maar dan op een plezierige manier.

Op een dag bleek dat wij exact dezelfde winterjassen droegen. Als Jansen & Janssen gingen wij op weg naar een bouwproject. De uitvoerder in de bouwkeet vroeg schijnheilig of dit de nieuwe bedrijfskleding was. Mart was ‘not amused’.

Ruimte, licht en geometrische vormen zijn belangrijke kenmerken in zijn werk, maar ook zijn grote belangstelling voor technische innovatie en materiaal gebruik, dikwijls resulterend in simpele oplossingen voor complexe problemen. Het geheel is meer dan de som der delen.

In zijn produktontwerp Delta vaas zien we daar kleinschalig een goed voorbeeld van. De vaas bestaat uit 3 gelijkvormige plaatjes matglas, die door middel van siliconen kit aan elkaar zijn gelijmd en is daarmee de eerste niet geblazen vaas.

Oorspronkelijk ontworpen voor de vazententoonstelling van Hans Appenzeller in 1981 werd door de enthousiaste reacties besloten de vaas in produktie te brengen. De eerste duizend werden door Van Schijndel en zijn vrouw Jetta eigenhandig in de kelder onder het kantoor in elkaar gelijmd en werden (gesigneerd !) verpakt in een soort kartonnen hoedendoos.  In 1984 won de Delta vaas de eerste prijs in de Amerikaanse Arango Design Competition 'Glass that works'.

Een prachtig ontwerp, briljant in zijn eenvoud en technisch vernuft.
Tijdens het schrijven van dit stukje heb ik besloten er alsnog een te kopen. Als hommage aan de man die dezelfde winterjas droeg als ik.

© jan willem henssen week 39 2009

Ontwerp : 1981
Productie : onder het merk Martech ®
Prijs : € 67,-- | € 79,-- | € 99,--
Te koop bij o.a. : www.mobachwinkel.nl
www.bathroom-mania.com/nl/nldesign/nldelta.html
Producent :
Informatie :
Verkrijgbaar in : gematteerd glas |  3 formaten
Afmeting : B 16, 23, 28 cm, D 16, 23, 28 cm, H 20, 28, 31 cm
Bijzonderheden :
Foto 2 : Wouter van Tol
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Delta vaas

Week 39 2009