Metrobowl
Metrobowl

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | Metrobowl

Vorige week zag ik op de beurs Architects@Work een voor mij nieuw ontwerp (2010) van Frederik Roijé ; de Metrobowl. Roijé studeerde aan de befaamde Eindhoven Design Academy en heeft inmiddels een ‘roijaal’ ouvre op zijn naam staan, waaronder de kandelaar Walking Flame (zie DESIGNkeus wk512009)
‘Products have a habit of disappearing because of their functionality. I want to prevent this by giving products an additional value. This value is the story behind the product’ zegt Roijé.

De Metrobowl is gebaseerd op stadsplattegronden en wel die van Amsterdam en NY Manhattan. De Amsterdamse plattegrond laat het grachtenstelsel zien op een schaal van 1:10000 en die van NY het stratenplan op een schaal van 1:20000. De schalen worden gemaakt van gietaluminium door het drie generaties oude familiebedrijf Bruijs Metaal bv, een specialist op het gebied van non ferro zandgieten. (Heel kort door de bocht een methode waarbij een contramal van een speciaal zand- en klei mengsel wordt volgegoten met vloeibaar metaal).

Plattegronden zijn ‘hot’. Niet alleen bij de TomTommies c.s., maar vooral bij ontwerpers en kunstenaars. Begrijpelijke bron van inspiratie, want ze tonen een boeiend patroon van kris-krassende dunne en dikke lijnen. Voor de hand liggend zijn toepassingen op stoffen, behangsels en andersoortige bedruksels, maar het gebruik in drie-dimensionale vormgeving is, mede door de mogelijkheden van computer gesneden materiaal, veel interessanter.

Hoewel DESIGNkeus zelden over autonome kunst en kunstenaars schrijft, toch even aandacht voor de jonge Britse kunstenaar Mark Andrew Webber. Hij maakt ambachtelijke linosnedes van stadsplattegronden, soms van enorme formaten, die hij in oplagen van max.300 stuks laat drukken. Op dit moment heeft hij de plattegronden van NY, Amsterdam, Londen en Parijs in linoleum uitgesneden. (Aan de plattegrond van Parijs ‘sneed’ hij 800 uur!). Kijk op http://bit.ly/aKXsLb voor meer informatie.

Met een Metrobowl en een linosnede, van Amsterdam, wordt kaartlezen weer leuk...

© jan willem henssen week 39 2010

Meer foto’s op de blog van DESIGNkeus

Ontwerp : 2010 | Frederik Roijé
Productie :
Prijs : Amsterdam € 198 ,-- | NY € 239 ,--
Te koop bij : ( klik hier )
Producent : Bruijs Metaal bv
Informatie : www.roije.com
Verkrijgbaar in : 2 modellen
Afmeting :
Amsterdam B 48 cm, D 35 cm, H 8 cm
New York B 90 cm, D 23 cm, H 5 cm
Bijzonderheden : gietaluminium
Foto’s : Frederik Roijé

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Metrobowl

Week 39 2010