TRUSS me
TRUSS me

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen / TRUSS me

Sinds 3 oktober ben ik in India. 'Incredible India', zoals het motto van de advertentiecampagne luidt. En dat is in mijn Westerse ogen nogal een understatement.

Een paar dagen terug sprak ik met de Indiase ontwerper Sandeep Sangaru in zijn tijdelijke werkplaats annex ontwerpstudio in Bangalore, zo’n 2500 km ten zuiden van Delhi.

Sandeep won vorig jaar de Red Dot Design Award met zijn serie meubels van gebogen bamboo; de ‘TRUSS me’ serie. Het ontwerp combineert de oude techniek van het buigen met de constructieve stijfheid van de driehoek. (Een ‘truss’ is de Engelse benaming voor een driehoekig constructief element).

De gedachte achter zijn ontwerpen is drie-ledig. Gebruik maken van de in India ruim voor hande zijnde traditionele materialen en werkwijzen. Lokale handwerkslieden te leren hoe hun vaardigheden in te zetten voor nieuwe producten. Het Indiase Meubeldesign een impuls te geven. Woorden als kleinschalig, duurzaamheid, betaalbaar design, cradle to cradle komen veelvuldig in ons gesprek voor.

Hij bestudeert al een aantal jaren de uiterst conservatieve Indiase meubelindustrie en heeft inmiddels een aantal meubelfabrikanten suggesties aan de hand gedaan hoe hun produktie en ontwerpen aan deze gedachten te conformeren.

Zijn bamboo ontwerpen slaan in het huidige India (nog) niet aan, zegt Sandeep. Bamboo refereert naar armoede, terwijl leer, glas, chroom en marmer (echt of namaak) de materialen van de 'progressie' zijn. Vandaar dat hij de productie nu zelf ter hand neemt en zich voor verkoop op Europa richt.

In zijn werkplaats worden nu de prototypes uitgewerkt tot produktiemodellen en in de ontwerpstudio getekend aan een aantal lampen en een ligbed. De bedoeling is om de uit tien producten bestaande ‘TRUSS me’ serie middels deelname aan beurzen en tentoonstellingen onder de aandacht te brengen. Productie in India met lokale mensen, ‘flat-pack’ verscheping naar Europa, distributie rechtstreeks naar de eindgebruiker.

Sandeep denkt over 6 maanden met de productie te beginnen. De foto’s tonen de lounge chair en de 'small coffee table'.
(de foto's doen de meubels geen recht. Vooral de loungechair is een bijzonder mooi ontwerp.)

© jan willem henssen week 41 2010

Meer foto's op de blog van DESIGNkeus .

Ontwerp : 2009 ׀ Sandeep Sangaru
Productie : Sangaru Design Objects Ltd.
Prijs : € ,--
Te koop bij :
Producent :
Informatie : www.sangaru.com
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D cm, H cm, H cm
Bijzonderheden : rond maart 2011 in productie
Foto’s : Sangaru Design Studio

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

TRUSS me

Week 41 2010