SuSuSu chair
SuSuSu chair

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | SuSuSu

Pitriet wordt gemaakt door rotan te ontdoen van zijn bast en uit het geschilde materiaal (manou) machinaal dunne strengen te snijden. Dit uiterst buigzame en sterke materiaal wordt al meer dan een eeuw toegepast in de product- en meubelindustrie. Broodmand, lectuurbak, salontafel, wieg, kinderwagen. Wie kent niet die praktische en degelijk vormgegeven gebruiksvoorwerpen met een hoog kunstnijverheid gehalte. Het Nationaal Vlechtmuseum te Noordwolde, de voormalige Rijksrietvlechtschool, staat er vol mee en is een must voor vlechtfreaks.

Vanaf de vijftiger jaren herontdekken ontwerpers als Poul Kjearholm voor Fritz Hansen, Mart Visser voor Gispen, Ron Arad voor Driade, en Carlo Colombo en Roberto Mascazzini voor Vittorio Bonacina dat pitriet een prachtig “design” materiaal is en te gebruiken als “stoffering”. De natuurlijke uitstraling in combinatie met het strakke maar ambachtelijke vlechtpatroon en het subtiele patina vormen een mooi contrast met het staal of rvs van een stoellframe.

De Japanse ontwerper Kazuhiko Tomita voegt daar een sculpturale kwaliteit aan toe. Zijn SuSuSu chair uit 1996 voor Vittorio Bonacina is zijn eerste meubelontwerp. Afkomstig uit de keramiek wereld lijken zijn holle vormen op de draaischijf omhoog getrokken en daarna platgedrukt en gebogen. Kokerkoralen van klei. Een drie dimensionaal ontwerp waarin pitriet op een nieuwe en onderscheidende manier wordt toegepast.

De naam SuSuSu betekent in het dialect van zijn geboorteplaats Nagasaki “het voelen van een luchtstroom”.... Tsja, die openingen bedoeld als luchtinlaten?

Over de producent, Vittorio Bonacina, schreef ik al eerder (week 20). Een familiebedrijf waar rotan en pitriet in de genen zit. De vierde generatie Bonacina inmiddels. Alle meubels worden met de hand gemaakt en daar betaal je dan ook voor. Ik schrok me rot toen ik de prijzen hoorde. Maar bijzonder is zij, (hij, het ? ) wel, die SuSuSu....

© jan willem henssen week 43 2009

Ontwerp : 1996 Kazuhiko Tomita
Productie : Vittorio Bonacina
Prijs : medium € 2600,-- | large € 3150,--
Te koop bij : Bodack-Kellenberg | Duitsland
Producent : Vittorio Bonacina
Informatie : www.bonacinavittorio.it | www.bodack-kellenberg.de
Verkrijgbaar in : medium en large, 11 kleuren en naturel
Afmeting : B 70 of 75 cm, D 70 of 80 cm, H 42 of 44 cm, H 71 of 77 cm
Bijzonderheden : geheel handgemaakt, levertijd 6 tot 8 weken
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

SuSuSu chair

Week 43 2009