WNL 30
WNL 30

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | WNL 30

Toen ik, in een ver verleden, verantwoordelijk was voor het interieur van de kantoren van het nieuwe International Trade Center Curaçao liet ik een aantal lampen van Bauhaus ontwerper Wilhelm Wagenfeld (1900-1990) plaatsen. In tegen-en evenwicht met het Amerikaanse mahonie projectmeubilair dat ik, mede uit budgetaire overwegingen, uitkoos; de tijdloze en transparante MT 8 tafellamp uit 1924 (foto1). Een ontwerp dat de Bauhaus ideologie feilloos uitdraagt : ”geometrische vormen en industriële materialen zonder enige vorm van decoratie of uitbundigheid”.

Veel minder bekend en m.i. een minstens zo interessant ontwerp is de WNL 30 (charmante naam overigens ...). Ontworpen in de periode 1926-1930. Een lamp voor aan de wand of op tafel met een veelzijdig verstelbare kap.

In een Bauhaus verkoopfolder uit 1930 werd de lamp omschreven als een ‘bed leeslamp maar ook geschikt als wandlamp’. De lamp is middels een scharnierende arm in hoogte verstelbaar en de kap, dankzij een dubbel draaipunt,  in vertikale en horizontale richting.

Mooie, simpele en doeltreffende details, waaronder een draai-knop schakelaar gemonteerd op het lamphuis, geven invulling aan het credo van Wagenfeld: ” Brauchbar sein heißt aber zugleich schön sein … anders erfüllen die Dinge nicht ihren Sinn.“

Hoewel in eerste instantie op kleine schaal geproduceerd in de werkplaats van het Bauhaus, wordt de lamp vanaf 1939 tot heden ‘industriematig’ gefabriceerd. Tecnolumen in Duitsland heeft in 1980 van Wagenfeld de wereldwijde rechten verworven voor productie van zijn lampen. De WNL 30 wordt gemaakt volgens de originele tekeningen uit 1930, genummerd en voorzien van het Tecnolumen logo.

Deze lamp is in oneindig veel interieurs toepasbaar. Één van de kwaliteiten van goed productdesign is immers dat het zijn tijdbepaalde inspiratie overleeft ...

Voor de liefhebbers is er in Bremen het Wilhelm Wagenfeld Haus, een museum gewijd aan deze markante ontwerper.

© jan willem henssen week 45 2010

voor meer foto’s kijk op de blog van DESIGNkeus

Ontwerp : 1930 | Wilhelm Wagenfeld
Productie : Tecnolumen
Prijs : € 445 ,--
Te koop bij : www.degeusagenturen.nl | www.manufactum.de
Producent :
Informatie : www.tecnolumen.com
Verkrijgbaar in : Messing hoogglans vernikkeld met opaalglas kap
Afmeting : D ø kap 7 cm, D ø voet 10 cm, H 27.5 cm
Bijzonderheden : max. 60W
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

WNL 30

Week 45 2010