ARC table
ARC table

52x per jaar de DESIGN keus van ontwerper Jan Willem Henssen | ARC table

Gedurende het London Design Festival (september 2009) presenteerde het bekende Italiaanse designlabel Molteni&C een tafel ontworpen door het fameuze Engelse architectenbureau Foster+Partners.

Het frame van de Arc table is geïnspireerd op de, in de hedendaagse architectuur veelvuldige toegepaste, “tension structures”. Dat zijn druk-en trekkracht gerelateerde structuren die we vooral terugzien in de zgn. tent constructies; grote “zwevende” overspanningen van doek met hyperbole en parabole vormen.

Voor het frame is gekozen voor Ductal Concrete, een met organische vezels versterkt betonmengsel dat drukvast en buitengewoon elastisch is. Uitstekend geschikt voor het maken van deze complexe en op het oog fragiele, vorm.
Het materiaal is weerbestendig, waterproof en door-en-door gekleurd waardoor de tafel ook geschikt is voor buiten.

De vorm van het onderstel doet denken aan de architectuur van Oscar Niemeyer (Brasilia), Eero Saarinnen of sterker nog aan Felix Candela die in de 1958 een restaurant (Los Manantiales) ontwierp in Xochimilco, Mexico City.
www.arch.mcgill.ca/prof/sijpkes/D+C-winter-2005/pavillions_concrete/candela.gif

Een door architecten en constructeurs ontworpen tafel waarbij de keuze voor het glazen blad weliswaar maximale aandacht laat voor de vloeiende lijnen van het frame (logische keuze dus) maar anderzijds weinig toe voegt aan het ontwerp als geheel. Dat maakt het voor mij toch een minder sterk ontwerp, hoe knap ook bedacht.
Over de prijs is nog niets bekend, maar die zal er niet om liegen...

© jan willem henssen week 47 2009

Ontwerp : 2009 Foster + Partners
Productie : Molteni&C
Prijs : € ? ,--
Te koop bij :
Producent : Molteni&C
Informatie : www.molteni.it
Verkrijgbaar in : onderstel in wit of 2 kleuren grijs | gehard glazen blad helder of rookkleur
Afmeting : D ø 140 en 150 cm, H 73 cm,
Bijzonderheden :
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

ARC table

Week 47 2009