Rubber Stool
Rubber Stool

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | Rubber Stool

Elasticiteit is een kenmerkende eigenschap van rubber. Toegepast in meubelontwerpen leidt dat soms tot bijzondere en innovatieve ontwerpen. Veelal gebruikt in combinatie met andere materialen zoals hout of staal. Interessante voorbeelden van Nederlandse ontwerpen zijn de Restless Chairacter van Pepe Heykoop en de Rubber Chair van Sjoerd Vroonland. Het rubber vervult bij deze twee ontwerpen zowel een functionele rol (scharnier) als een esthetische (bekleding/vorm). De hergebruik gedachte is hier echter niet aan de orde.

Dat ligt anders bij de Japanse Ontwerpstudio h220430. Zij presenteerden op DesignTide Tokyo 2010 een ontwerpcollectie met de titel 'Opportunity'. De collectie bestaat uit meubels en verlichting die het idee verkennen om mensen middels design bewust te maken van maatschappelijke problemen in de wereld.

Ondanks de toegenomen kwaliteit en dito gebruik van synthetisch rubber neemt de vraag naar natuurlijk rubber toe en leidt vooral in Zuidoost Azië tot grootschalige houtkap en heraanplant met rubberbomen. Hoewel recycling van rubberproducten kan bijdragen tot het afnemen van deze ontbossing wordt er op dit terrein nog weinig vooruitgang geboekt.

De Rubber Stool is ontworpen vanuit de gedachte dat met hergebruikt rubber mooie, comfortabele en betaalbare ? producten te maken zijn. Door ontwerpers, fabrikanten en consumenten op dit spoor te zetten hoopt Studio h220430 bij te dragen aan dit bewustwordingsproces.

Het ontwerp bestaat uit een plaat rubber die aan vier zijden wordt omgevouwen waarna met een paar “boutjes en moertjes” de vorm gefixeerd wordt. Het rubber lijkt te zorgen voor een comfortabele en verende zit. Niet in gebruik kan de rubber kruk opgerold en opgeborgen worden (wel eerst even losschroeven). Een simpel en mooi ontwerp en met een goed uitgangspunt dat navolging verdient.

Ik zou de onhandige ‘boutjes en moertjes’ vervangen willen zien door een eenvoudiger oplossing en meer passend in de lijn van het ‘vouwen’.

© jan willem henssen week 48 2010

voor meer foto’s kijk op de blog van DESIGNkeus

Ontwerp : 2010 | Satoshi Itasaka
Productie : onbekend
Prijs : € ,--
Te koop bij :
Producent :
Informatie : www.h220430.jp
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 32 cm, D 32 cm, H 40 cm
Bijzonderheden : recycled rubber
Foto’s : Ikunori Yamamoto
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Rubber Stool

Week 48 2010