Embryo chair
Embryo chair

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | Embryo Chair

De Embryo Chair (hoe bedenk je het ...) van Marc Newson is in 1988 ontworpen voor de nieuwe locatie van het Powerhouse Museum in Sydney en de eerste stoel van deze Australische ontwerper die in productie werd genomen. Tot 1999 geproduceerd door het Japanse Ideé en daarna, tot heden, door Cappellini - Italië.

Newson is bekend geworden door zijn vloeiende, blob-achtige ontwerpen, waaronder de Lockheed Lounge chair (met een veilingprijs van bijna 1,6 miljoen dollar het duurste geveilde meubel ooit van een nog levende ontwerper).

De Embryo Chair heeft een futuristische, jaren zestig / jaren zeventig look, zoals veel van zijn ontwerpen. Ook zijn kleurgebruik past in dat tijdsbeeld. Knalgeel, appelgroen, hardroze, oranje. Marc Newson : “....20 years ago no one was making things in bright colours that were curvy and seductive and sensual. I'd been subconsciously developing a style, and with that piece I think I defined what that style was."

Dit ontwerp is een exemplarisch voorbeeld van Newson’s vermogen om nieuwe industriële technologie en materialen, dikwijls grensverleggend, toe te passen in combinatie met zijn kwaliteiten als beeldhouwer en edelsmid, zijn afstudeervakken aan het Sydney College of Arts.

De Embryo Chair is gemaakt van een T-vormig verchroomd buisframe met een onzichtbaar, opstaand verlengstuk voor de rug, ingepakt in een body van polyurethane schuim. De bekleding is oorspronkelijk van fel gekleurd neopreen (o.a. gebruikt voor wet-suits. Foto 1).
Interessant zijn de omringde openingen, waardoor de drie poten van het frame tot in het binnenste van stoel zichtbaar zijn. Een kijkje “achter de schermen” en tegelijkertijd een bijzonder en esthetisch detail. Typerend voor Newson.

© jan willem henssen   week 49 2009

Ontwerp : 1988 | Marc Newson | www.marc-newson.com
Productie : 1988-1998 Idée | vanaf 1999 Cappellini
Prijs : € 3370 ,--
Te koop bij o.a. : www.bigbrands.nl
Producent : Cappellini
Informatie : www.cappellini.it/indexf.htm
Verkrijgbaar in : rood, zwart, blauw, groen
Afmeting : B 80 cm, D 85 cm, H 45 cm, H 85 cm
Bijzonderheden :
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Embryo chair

Week 49 2009