Mobile Chandelier
Mobile Chandelier

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | Mobile Chandelier

De sublieme kinetische lichtarmaturen van industrieel ontwerper Michael Anastassiades zijn ontworpen vanuit de basis gedachte van de mobile. U kent ongetwijfeld de mobiles van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder. Meestal opgebouwd uit vlakke, amorfe plaatstalen elementen in primaire kleuren die in perfekt evenwicht door een luchtstroom in beweging worden gebracht. (bekijk een voorbeeld op http://bit.ly/4Xy0yR)

Kinetische kunst is een vorm van ruimtelijke kunst waarbij door middel van de beweging van vormen, kleuren of vlakken het object voortdurend aan verandering onderhevig is. Hoofdzaak is dus de daadwerkelijke beweging als het transformerende element, waarbij de beweging een bepaald effect moet bewerkstelligen. (in tegenstelling tot de Op Art waar de suggestie van beweging het uitgangspunt is).

Anastassiades maakt in zijn ‘ licht-mobiles’ gebruik van ronde, rechte buizen, ronde lichtbronnen, spiegelende vlakken, metaaldraden en contragewichten. Die lichtbronnen bewegen onafhankelijk van elkaar waardoor de ruimtelijke beleving van zowel de mobile als ook de omgeving voortdurend veranderd. In sommige ontwerpen zijn in de buizen minuscule electro motoren ingebouwd, waardoor de onderdelen soms tegen de natuurlijke beweging van de mobile indraaien.

De ontwerpen, die zich bevinden in het spanningsveld tussen industriële vormgeving en decoratieve kunst, zijn minitieus uitgewerkt; de ‘knooppunten’ en ‘uiteinden’ tot in de perfektie gedetailleerd. Het subtiele lijnenspel van buizen, draden en lichtbronnen vormen klassiek ogende ruimtelijke composities die doen denken aan Bauhaus en De Stijl.

Michael schreef mij nog geen dealer in Nederland te hebben. Mocht u interesse hebben laat u mij dat dan even weten ....

© jan willem henssen week 52 2009

Ontwerp : 2008 | Michael Anastassiades
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij : michaelanastassiades.com
Producent :
Informatie : michaelanastassiades.com
Verkrijgbaar in : diverse uitvoeringen en afmetingen
Afmeting : B 260 cm, H 217 cm
Bijzonderheden : hoogte variabel, verguld of zwart gepatineerd koper
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

Mobile Chandelier

Week 52 2009