red-blue chair
red-blue chair

52x per jaar de DESIGNkeus van ontwerper Jan Willem Henssen | rood-blauw stoel

Goed design behoeft geen krans. Het mooiste compliment voor een ontwerp is wanneer het inspireert tot een vervolg, of tot een andere interpretatie of misschien zelfs wel als het (ver)leidt tot plagiaat.

De meeste bekende stoel uit het werk van Gerrit Rietveld is de rood-blauwe stoel uit 1917-1918 (foto1). Een stoel opgebouwd uit een rood en een blauw paneel, 13 latten van drie bij drie centimeter en twee armleggers. De stoel was oorspronkelijk van blank (beuken) hout, maar werd in 1923 door Rietveld voorzien van primaire kleuren, onder invloed van zijn contacten met de Stijl beweging.

Rietveld verwachtte dat dit ontwerp industrieel geproduceerd zou worden, maar er was weinig of geen belangstelling voor. Vandaar dat zijn werkplaats er maar een aantal van heeft gemaakt. Een ‘remake’ is te koop via Cassina, een origineel “doet’ op de veiling € 100.000,-- of meer.

Een bekende interpretatie is de versie uit de ‘Smoke’ serie van ontwerper Maarten Baas. Hij verbrandde de stoel en voorzag het skelet van een epoxylaag zodat de stoel zijn zitfunctie behoudt. Zijn “Smoke” serie (2002-2004), waaronder ook stoelen van Eames, Gaudi en Sottsass, is opgenomen in collecties van musea en verzamelaars. Een designicoon uit 1918 wordt in 2004 opnieuw een icoon.

In datzelfde jaar (2004) maakt ontwerper Mario Minale voor het label Droog Design, zijn LEGO versie van de stoel. Opgebouwd uit 4445 blokjes in de bekende primaire kleuren. Ook hier wordt het Rietveld icoon middels een ander icoon, het LEGO blokje, nieuw leven ingeblazen. Door de maten van het LEGO materiaal is de stoel 6% groter dan de oorspronkelijke.

Onverwachte en verfrissende kijk op een stukje meubelgeschiedenis en technisch bijzonder knap uitgevoerd. Het is jammer dat Minale’s idee niet, in de geest van Rietveld, als (LEGO) bouwpakket verkocht kan worden. De door Cassina in 1974 verworven rechten op dit ontwerp verhinderen dat.

Een klassiek ontwerp met twee boeiende varianten.

© jan willem henssen week 2010

voor meer foto’s kijk op de blog van DESIGNkeus

Ontwerp : 1918, Gerrit Rietveld | 2004, Maarten Baas | 2004, Mario Minale
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij :
Producent :
Informatie : www.cassina.com | www.moooi.com | www.droog.com
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 60 cm, D 60 cm, H 90 cm
Bijzonderheden :
Foto’s
 

   

stuur deze    naar :

naam
plaats
e.mail
 

red-blue chair

Week 52 2010